biserici

Biserică veche Gârda

Admiră bisericuța de peste 200 de ani vechime în care cu credință moții și-au plâns durerile și s-au rugat pentru vremuri mai bune.

Descriere Biserică veche Gârda

Bisericuța are 228 de ani vechime, fiind construită în 1792.

Bisericuța veche din centrul comunei Gârda de sus se află lângă șoseaua Câmpeni – Arieșeni și poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Este o biserică de lemn construită in 1792 ce se remarcă prin silueta şi armonia proporţiilor perfect integrată în peisajul natural. A fost construită de Simeon Silaghi după un plan dreptunghiular din lemn de brad, tencuit la exterior. Atrage atenția prin silueta marcată de turnul cu coif înalt.

În primii ani ai secolului al XIX-lea, interiorul a fost pictat, după cum menționează inscripția de pe iconostas: ”Această (sfântă) biserică s-au întemeiat la anul 1792 și s-a zugrăvit la 1804 cu cheltuiala poporului, ajutând Purcel Petru cu 80 de numărături, purtător de grijă și crâsnic a fost Suci Costin, împărat fiind Franțiscus al II-lea, protopop Gavril Ighian Popa, Tudoraș Pașca, zugrafi Simion Silaghi de Abrudbania, Gavril Silaghi, diac Moncan Ion”.

Pictura veche este valoroasă atât din punct de vedere istoric, cât şi artistic, deoarece a fost păstrată în condiții relativ bune. Este in stil baroc fiind realizată de pictororul din Abrud, Simion Silaghi, care lucrează aici cu fratele său Gavril.

În patrimoniul bisericii se află mai multe icoane pe lemn, ce datează din secolul al XIX-lea, precum și câteva icoane pe sticlă. Clopotul mic a fost turnat în 1874.

În 2014 biserica a fost reabilitată pe exterior și a fost zugrăvită în albastru cu fonduri de la Ministerul Culturii.

Biserica este inclusă în Lista monumentelor istorice protejate din 2004, la categoria monumentelor de importanţă excepţională, cu codul LMI AB-II-m-A-00228.

Merită sa vizitezi această bisericuță pentru a redescoperii istoria Țarii Moților și a admira un lăcaș vechi de peste 200 de ani.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Biserică veche Gârda

Cum ajung?

Bisericuța se găsește chiar în centrul localitășii Gârda de sus, aproape de locul în care se varsă Valea Gârda Seacă în Arieșul Mare. Lângă bisericuța „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” aflându-se noua biserică de dimensiuni mult mai mari.

Ultima actualizare: 20 ianuarie 2021