Apuseni

Poiana Călineasa

Priveliști spectaculoase și o oază de liniște pentru moți și oaspeții lor. Poiana Călineasa seamănă mult cu zona Padiș fiind un mediu rural autentic. Păduri și pășuni animate de animale libere ce vă fac să vă bucurați de viață.

Descriere Poiana Călineasa

Poiana Călineasa este foarte asemănătoare cu zona Padis: păduri de conifere, pășuni, arbori izolați, mutăturii și animale ce pasc liber. În zona Padiș predomină oile iar în Călineasa vacile și caii.

Sus în Poiana Călineasa se mută moții cu animalele și stau din luna mai – o dată ce a înverzit câmpul până în septembrie când nopțile devin friguroase. Au grije de animale, prelucrează lemnul, fac preparate tradiționale din lapte și fructe de pădure. Este un adevărat orășel cu peste 100 de mutături. Sunt oameni ce vin din: Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale.

Colibele sunt construite din grinzi și scânduri de lemn pentru a oferii protecție la vânturi și ploi. Înăuntrul lor sătenii și-au adus doar cele necesare traiului peste vară și îngrijirii animalelor.

Pentru că locuiesc 4 – 6 luni pe an în acest loc au ridicat o bisericuță astfel încât să se poată ruga fără a mai coborî până în centrul localităților.

În Poiana Călineasa are loc în fiecare an în 13 iulie “Târgul de la Călineasa” – un eveniment asemanator cu “Târgul de fete de pe muntele Găina” însă de o amploare mult mai mică. La aceasta nedee populară se întâlnesc pentru a petrece oamenii de la mutături și rudele acestora venite în vizită. De obicei găsești aici o scenă pe care se cântă muzică populară și tarabe de unde poți să cumperi mâncare, băutură și produse din zonă.

Pentru turiștii care fac drumeții montane cu cortul în această poiană se găsește un refugiu montan în care se pot adăpostii în caz de condiții severe.

Prin Poiana Călineasa se poate face trecerea din Gârda de sus (AB) în Horea (AB) sau Poiana Horii (CJ). Drumul este asfaltat doar până în Călineasa.

Merită sa urci până aici pentru a te bucura de priveliști spectaculoase cu animale libere ce anima locul. Poți sa te rogi în bisericuța de pe vârful muntelui. Gasești de cumpărat de la localnici fructe proaspete, ciuperci și preparate din lapte.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Poiana Călineasa

Videoclip Poiana Călineasa

Cum ajung?

Pornind din Gârda de sus, urmați drumul comunal ce urcă pe lângă Valea Gârda Seacă. După 1 kilometru faceți dreapta pe Valea Ordancușei. Veți trece pe lângă Poarta lui Ionele și prin Cheile Ordancușii. Continuați tot pe drumul asfaltat până se deschide la dreapta un nou drum asfaltat cu un mic indicator “Poiana Călineasa”. De aici mai aveți încă 5 kilometrii pe drum asfaltat pănă la Bisericuța din Călineasa. Este un drum îngust de munte recent asfaltat.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021