Peștera

Coiba Mică

Admirați lacul verzui ce se formează în fața peșterii primăvara și în perioadele ploioase. Vedeți pe viu cum arăta Peștera Coiba Mare cu mii de ani în urmă. Înțelegeți ce poate crea natura și ce forță uluitoare poate avea apa.

Descriere Coiba Mică

Peștera Coiba Mică este de fapt un ponor pentru ca prin el se pierde în subteran apa Pârâului Gârdişoara. Aceste ape se unesc cu cele din Peștera Coiba Mare și printr-un traseu misterios ies la suprafață 3 kilometrii mai jos prin Izbucul Tăuzului. Faptul că cele 2 peșteri comunică cu Izbucul Tăuz s-a constatat prima dată colorând apa ce intră în peșteri, iar cateva ore mai târziu a ieșit colorată în izbuc.

Primăvara o dată cu topirea zăpezilor și cu ploile specifice anotimpului ia naștere în fața peșterii un frumos lac. Datorită dimensiunii reduse a galeriei de intrare volumului mare de apă nu poate trece, se acumulează și formează un lac temporar. Pe stînca de deasupra intrării este o delimitare foarte clară a nivelului apei din lac. Puteți vedea urme de nămol și resturi vegetale agățate de stâncă.

Vizitând Peștera Coiba Mică vă veți putea forma o idee despre cum arăta Coiba Mare cu mii de ani în urmă. Veți înțelege mai bine procesul prin care apa a săpat în stâncă și a creat gigantica intrare a Peșterii Coiba Mare.

Peștera poate fi parcursă doar de speologi-scafandrii echipați corespunzător. În perioadele mai secetoase – cu atenție – puteți să vă apropiați mai mult de intrare, înaintând prin mâl însă nu puteți vizita peștera.

Un pic mai sus de intrarea în peșteră apa Pârâului Gârdişoara formează o mică cascadă.

Merită să coborâți până la Peștera Coiba Mică pentru a admira lacul temporar sau cascada; și pentru a vedea pe viu cum arăta Coiba Mare cu mii de ani în urmă – un fel de întoarcere în timp. Veți înțelege mai ușor cum s-a format intrarea gigantică de la Peștera Coiba Mare și ce lucruri minunate poate crea natura.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Coiba Mică

Videoclip Coiba Mică

Cum ajung?

Peștera Coiba Mică este situată în satul Casa de piatră - pe teritoriul comunei Arieșeni, județul Alba, în Munții Bihor.

Pentru a ajunge la peșteră, pornind din Gârda de sus: urmați drumul comunal asfaltat ce urcă din centrul comunei spre Casa de piatră. După 1 kilometru veți întâlni o intersecție faceți stânga și urmați drumul asfaltat și apoi cel pietruit până în satul Casa de Piatră. Continuați apoi pe același drum încă 250 de metri după ieșirea din sat. Pe partea stângă a drumului veți vedea indicatorul. Coborâți cu atenție pe cărare 20 de metri până la Peștera Coiba Mică.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021