biserici

Bisericuță Călineasa

O oaza de liniste si meditatie pentru moti si oaspetii lor. Bisericuta de lemn pe varf de munte - mai aproape de Dumnezeu. Priveliste spectaculoasa chiar de langa biserica. Usor accesibil pe drum asfaltat.

Descriere Bisericuță Călineasa

Sus in Poiana Calineasa se muta motii cu animalele din primavara – o data ce a iesit iarba pana toamna cand serile si diminetile devin friguroase. Sunt peste 100 de colibe in care vin moti din satele apropiate: Ghețari, Casa de Piatră (Arieșeni), Hănăşeşti, Poiana Horea (Beliș), Ocoale. Stau cu animalele la pascut si fac produse traditionale din lapte, fructe de padure si ciuperci.

În Poiana Călineasa, ca în aproape toate regiunile montane, colibele sunt toate din lemn și cu aceeași arhitectură. Înăuntru lor sătenii și-au adus doar cele necesare traiului peste vară.

Pentru ca locuiesc temporar aproape jumatate de an in mutaturile din Poiana Calineasa au construit o biserica astfel incat sa se poata ruga fara a mai cobora pana in centrul localitatii Garda de sus sau in alte localitati.

Bisericuta este recent construita, in apropierea locului unde se tine Targul de la Calineasa (La dat) – un eveniment asemanator cu Targul de fete de pe Muntele Gaina insa de o amploare mult mai mica. La acest mica nedee participand in principal cei care stau la mutaturi si familiile acestora venite de acasa sa se reintalneasca.

Biserica a fost sfintita in 2015 si poarta hramul “Sfantul Ilie”; slujbele au loc doar in perioada de vara cand sunt motii la mutaturile din Poiana Calineasa.

Merita sa urci pana aici pentru a respira aerul curat de munte, pentru a te ruga, pentru a admira bisericuta si peisajul. Pe drumul sunt multe locuri de belvedere unde poti face scurte popasuri. De la localnici poti cumpara produse proaspete facute din lapte sau fructe de padure.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Bisericuță Călineasa

Biserica Ocoale – credință în Țara Moților;
Ghețarul Scarișoara – gheață de acum 10000 de ani;
Peștera Poarta lui Ionele – colonie de lilieci și portal gigantic;
Izbucul Cotețul Dobreștilor – loc pentru o pauză de răcorire

Videoclip Bisericuță Călineasa

Cum ajung?

Pornind din Garda de sus, urmeaza drumul comunal ce urca pe langa Valea Garda Seaca. Dupa 1 kilometru fa dreapta pe Valea Ordancusei. Vei trece pe langa Poarta lui Ionele (partea stanga) si prin Cheile Ordancusii. Apoi vor incepe sa apara pe marginea drumului case si drumuri laterale. Continua tot pe drumul asfaltat pana se deschide la dreapta un nou drum asfaltat cu un mic indicator “Poiana Calineasa”. De aici mai ai inca 5 kilometrii pe drum asfaltat pana la Bisericuta din Calineasa. Este un drum ingust de munte recent asfaltat.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021