Descriere Ghețarul Scărișoara
Peștera Ghețarul Scărișoara atrage turiști deoarece este printre puținele peșteri din România care au gheață perenă. În Sala Mare te aflii de fapt pe cel mai mare bloc de gheața dintr-o peșteră din lume. Acesta având grosimea de până la 25 de metrii si un volum total de peste 100000 de metri cubi de gheață.
Conform ultimelor măsurători din 2017 realizate folosind o tehnologie 3D foarte precisă; de către Jackson Durain HubbardUniversity (University South Florida). Conform acesteia volumul de gheață estimat este de 118000 metri cubi cu o eroare de ±9,5%. Asta însemnând că volumul minim al gheții este de 106790 de metri cubi, iar cel maxim de 129210 de metri cubi. Astfel Ghețarul Scărișoara având cel mai mare bloc de gheață perenă din peșteri :
” To that end, the volume of the ice block was estimated to be 118,000 m3with an uncertainty of ±9.5 %, which equates to a minimum volume of 106,790 m3and a maximum of 129,210 m3. An additional volume of 5,043 m3 is possible in areas that we conservatively estimated. Furthermore, our study confirms that the Scărişoara ice block is the world’s largest perennial cave ice deposit.” (https://scholarcommons.usf.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=7909&context=etd)
Locuitorii din satul Ghețar și din Gârda de sus cunoșteau ghețarul de foarte mult timp.Prima vizita științifică în Ghețarul Scărișoara a fost făcută în 1857. Studii mai aprofundate au fost făcute începând cu 1921 de către Emil Racoviță. Scărișoara este prima peșteră din România declarată Monument al Naturii, în anul 1938.
Peștera Ghețarul de la Scărișoara se deschide la suprafață sub forma unui aven (intrare verticală de peșteră) cu diametru maxim de 60m. Din punct de vedere turistic, această porțiune coboară printr-o amenajare pe scări metalice și de lemn.
De sus de la intrare se coboară 40 de metri până în prima sală, pe acoperişul de gheaţă al peşterii. Aici se află cele două săli ce sunt vizitabile de către turişti: Sala Mare şi Sala Biserică.
Fața superioară a blocului de gheață formează planseul orizontal al Sălii Mari, părțile laterale ale blocului coboară oblic în Bisericuță, Rezervatia Mică și Rezervatia Mare.
Prezența gheții nu se datorează condițiilor climaterice reci, ci unui regim de ventilație special care determină un topoclimat subteran de factură glaciară. Deși depunerea gheții s-a făcut la origine într-o perioadă când temperatura pe glob era mai scăzută, păstrarea ei pe fundul Avenului de la Scărișoara este de fapt adevărata minune a naturii. Topografia peșterii prin regimul de ventilație, face posibilă existența ghețarului în ziua de azi. În timpul iernii aerul de la exterior este mai rece și are o densitate mai mare decât cel din subteran, pătrunzând în peșteră.
Se creează astfel doi curenți de aer, de sensuri opuse: unul imergent, rece – celălalt emergent, relativ mai cald care iese la suprafață. În timpul verii raportul termic se inversează. Schimburile de aer din timpul iernii nu se mai efectuează, aerul rece din subteran fiind mai greu, nu se mai poate ridica la suprafață.
În ”Rezervaţia Mare” a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (strămoşul caprei).
Numele Scărișoara provine de la faptul că pe vremuri localitatea Gârda de sus era un sat component al comunei Scărișoara. Apoi Gardă a devenit comună separată însă numele peșterii s-a păstrat.
Cele mai frumoase şi cele mai mari formațiuni de gheață sunt în perioada aprilie – mai a fiecărui an.
Vizitarea peșterii se face cu ghid, cu un grup minim de 10 persoane. Deoarece temperatura în peșteră este destul de scăzută, vă recomandăm să vă îmbrăcați cu haine călduroase și pe timp de vară.
Merită să vizitații peștera pentru a admira formațiunile de gheață din Sala Mare și Sala Bisericuță. În perioada de primăvară – toamnă este o senzație interesantă să cobori de la 20 de grade celsius în adancul pămîntului la o iarnă autentică cu zăpadă și gheață.
Obiective turistice în apropiere de Ghețarul Scărișoara
- Izbucul Cotețul Dobreștilor – o mică peșteră și un izbuc de dimensiunea unui pârâu
- Bisericuță Gârda – 200 de ani de credință și istorie în Țara Moților;
- Poiana Călineasa – păstoritul tradițional – mutăturile moților;
- Cheile Ordâncușei – unele dintre cele mai înguste chei din România.
Videoclip Ghețarul Scărișoara
Cum ajung?
Peștera Ghețarul Scărișoara se găsește pe teritoriul comunei Gârda de Sus, județul Alba, în Munții Apuseni.
Pentru a ajunge la peșteră pornind din centrul comunei Gârda de sus urmați drumul comunal ce urcă pe valea Gârda Seacă(DJ750). După 1 kilometru, în prima intersecție, urmați drumul din dreapta. Continuați pe lângă Poarta lui Ionele și Cheile Ordâncușei. Mergeți tot pe drumul betonat până la peșteră. Singurul drum asfaltat cu care vă veți întâlnii este unul pe partea dreapta ce urcă în Poiana Călineasa. După vizitarea ghețarului puteți să vă întoarceți pe același drum sau mai bine să coborâți pe altul pentru a admira peisajele Munților Apuseni. Astfel puteți coborî pe drumul asfaltat ce trece prin satul Munună și ajunge până în Gârda de sus.
Datorită faptului ca aceasta este una dintre cele mai cunoscute pesteri din Munții Apuseni, exista numeroase trasee și marcaje turistice pe care le puteți urma pentru a ajunge aici. Exista marcaje plecand din Padis, Albac, Gârda de sus și Arieșeni.