Izbuc

Cotețul Dobreștilor

Vara Izbucul Cotețul Dobreștilor e un loc perfect pentru o pauză în care să vă bucurați de răcoare și de priveliștea pârâiașului împodobit cu mușchi verde. Admirați peștera și izbucul vijelios ce aduce apă curată și rece din adâncurile pământului.

Descriere Cotețul Dobreștilor

Izbucul Cotețul Dobreștilor este locul pe unde ies la suprafață apele subterane care drenează Platoul Ocoale, și care în decursul timpului, a săpat marile goluri subterane ale Ghețarului Scărișoara, Peșterii Pojarul Poliței și ale Avenului din Șesuri.

Intrarea în peștera are 10 m lățime și 4 metri înălțime și este la baza unui perete înalt de calcar. La câțiva metri de la intrare se găsește un lac de sifon explorat prin intermediul mai multor scafandri autonomi. Izbucul poate fi văzut cu ușurința, însă peștera inundată prin care vine apa poate fi parcursă doar de speologi antrenați și echipati cu aparatură de scufundare autonoma. În perioadele secetoase – de obicei la sfârșitul verii – începutul toamnei – se poate vizita o partea mai mare din peșteră fără echipament special.

Apa ce iese din peștera formează un pârâiaș, iar pietrele aflate în drumul acestuia sunt îmbrăcate cu muschi verde, dând locului un farmec deosebit mai ales la începutul verii.

Apa ce iese la suprafață prin Izbucul Cotețul Dobreștilor a intrat în subteran prin Platoul Ocoale. Fiind alcătuit din calcar apa a dizolvat roca și și-a croit drum prin măruntaiele pământului.

Lungimea totală a peșterii este de 407 metri, dintre care 294 sunt submerși. Adâncimea maximă la care s-a ajuns este de 67 de metri.

Merită să faceți o oprire la Izbucul Cotețul Dobreștilor pentru a admira natura sălbatică a acestor locuri și a admira stâncile împodobite cu mușchi verde.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Cotețul Dobreștilor

Videoclip Cotețul Dobreștilor

Cum ajung?

Izbucul Cotețul Dobreștilor este situat pe teritoriul comunei Gârda de Sus, județul Alba, în Munții Bihori; în apropiere de drumul ce leagă Gârda de sus cu satul Dobrești.
Pentru a ajunge la izbuc, pornind din Gârda de sus: urmați drumul comunal asfaltat ce urcă din centrul comunei spre Casa de piatră. După 1 kilometru veți întalni o intersecție în dreapta drumul urcă spre Peștera Poarta lui Ionele iar în stânga spre Izbucul Cotețul Dobreștilor. După 2 kilometrii vei vedea un podeț pe sub care curge un pârâu din partea dreapta. Apoi un mic indicator de lemn spre o poartă prin care după 20 de metri ajungi la izbuc. Este o cărare bătătorită ce urca pe lângă pârâiaș pana la peștera cu izbuc.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021