Descriere Bisericuță Biharea
Bisericuța era finalizată când Avram Iancu – Craiul Munților – avea 1 an. Posibil să fi trecut și el pe aici să se roage deoarece trecând peste deal poți ajunge în câteva ore pe jos la Casa Memorială Avram Iancu.
Bisericuța din Biharia are aproape 200 de ani vechime, fiind construită în anul 1825 de către Gligor Todor, ajutat de restul satului. În acele timpuri satul Iarba Rea (azi Biharia) având mult mai mulți locuitori care doreau sa aibă cât mai aproape un loc unde să se roage. În ea se găsesc doua icoane ce datează din 1780 și 1798.
Lăcașul de cult ortodox poartă hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Cele două clopote au inscripții de la 1877 și 1879. Lucrările de pictură, în tehnica frescă în stil bizantin, au fost realizate în anul 2004 de către iconograful Dorel Beșleagă din Sibiu.
Cele mai vechi icoane din biserică: icoana pe sticlă „Isus pe tron”, datată în caractere chirilice în 1798, este produsul unui centru artistic din nordul Transilvaniei (probabil Nicula); icoană pe lemn, cu stratul pictorial degradat, reprezentând-o pe Maica Domnului cu pruncul, este datată pe ramă 1780. Se presupune că aparține zugravului Simion Silaghi – cel care a pictat și biserica veche din centrul comunei Gârda de Sus.
Bisericuța se găsește în județul Alba, comuna Gârda de Sus, satul Biharia (fost Iarba Rea). Se poate ajunge cu mașina până langa biserica pe un drum pietruit, ce urca pe valea Iarba Rea pornind din DN75. La aceasta vin sa se roage moții din satele învecinate: Snide, Plai, Scoarța, Sucești, Cândești și Biharia.
Obiective turistice în apropiere de Bisericuță Biharea
- Izbucul Cotețul Dobreștilor – o mică peșteră și un izbuc de dimensiunea unui pârâu
- Ghețarul Scărișoara – frigiderul natural al moților
- Poiana Călineasa – păstoritul tradițional – mutăturile moților
Cum ajung?
Pornind din centrul comunei Gârda de Sus urmați DN75 1.5 kilometri spre Arieșeni. Faceți apoi stânga pe drumul pietruit pe lângă magazin. Urmați drumul pietruit și valea - circa 5 kilometri - până la Biserica de lemn din Biharia. Aceasta se afla pe partea dreapta a drumului și este vizibilă din mașină.