Peștera

Ghețarul Vârtop

Cel mai vechi semn al vieţii omeneşti din România a fost descoperit în Ghețarul Vârtop Arieșeni. Poartă și numele de Peștera Minunată deoarece este foarte frumos împodobită cu formațiuni de calcar. Este minimalist amenajată astfel vă veți simții ca un explorator - speolog.

Descriere Ghețarul Vârtop

În Peștera Ghețarul Vârtop a fost descoperite 3 urme de picior ale omului de Neanderthal de către Iosif Viehmann. 2 dintre acestea au fost pierdute iar cea de a treia se păstrează la Institutul de Speologie din Cluj-Napoca. Este o amprentă pietrificată de picior a unui om de Neanderthal ce a trecut prin această peșteră în urmă cu 62000 de ani. Urma are 22 cm lungime și 10,6 cm lățime iar degetul mare este mai depărtat de celelalte degete cu 1,6 cm, se presupune că el putea „apuca” obiecte cu piciorul, așa cum fac maimuțele. Înălțimea sa nu depășea 146 cm. Astfel urma reprezintă cel mai vechi semn al vieții omenești din România. Mai multe informații despre descoperirea urmei puteți afla de la ghidul peșterii când o vizitați.

Despre oamenii de Neanderthal se spune că își îngropau morții și că aveau gije de cei bolnavi sau răniți. Acest lucru s-a dovedit prin faptul ca unele schelete descoperite aveau oase vindecate – nu ar fi putut supraviețuii ca oasele respective să se vindece doar dacă alți membrii ai grupului le-ar fi procurat hrană și i-au apărat de animale.

Ghețarul Vârtop poartă și numele de Peștera Minunată pentru că este foarte frumos împodobită cu formațiuni de calcar. Este minimalist amenajată – doar cu frânghiii în zonele mai înclinate. Astfel vă veți simții ca un explorator-speolog la vizitarea ei. De la ghidul peșterii veți primii lanterne, însă este de preferat să aveți lanternă frontală pentru a avea mâinile libere.

Spre deosebire de Ghețarul Scărișoara în această peșteră gheața rareori se păstrează de la un an la altul. De obicei gheața este doar în prima sală a peșterii și aceasta se topește prin aprilie-mai.

Pentru vizitarea ei vă recomandăm sa aveți îmbracăminte călduroasă, lanternă frontală și încălțăminte cu talpă aderentă. Nu este recomandată persoanelor claustrofobe pentru că sunt câteva spații înguste prin care se trece de la o sală la alta. Are ghid in perioada 15.06-15.09.2020. În restul anului vizitarea se poate face doar cu programare prealabilă. Intrarea în peșteră se face în grupuri mici pentru a se proteja formațiunile și a nu se aglomera locurile înguste prin care se face trecerea între săli.

Deși are doar 350 de metri lungime este probabil una dintre cele mai frumoase peșteri turistice din Apuseni. Are un farmec aparte datorită faptului că este minimalist amenajată – foarte aproape de starea ei naturală. Este spectaculoasă prin frumusețea formațiunilor și prin faptul că aici a fost descoperită cea mai veche urmă a unui om de pe întreg teritoriul României.

Merită să vizitați Peștera Ghețarul Vârtop pentru a admira stalactitele, stalagmitele și celelalte formațiuni de calcar; și pentru a asculta povestea urmei omului de Neanderthal.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Ghețarul Vârtop

Videoclip Ghețarul Vârtop

Cum ajung?

Peștera Ghețarul Vârtop este situată în satul Casa de piatră - comuna Arieșeni, județul Alba, în Munții Bihor.

Pentru a ajunge la peșteră, pornind din Gârda de sus: urmați drumul comunal asfaltat și apoi pe cel pietruit ce urcă din centrul comunei până în Casa de piatră. După ieșirea din sat continuați încă 240 de metrii pe același drum până când pe partea dreaptă veți vedea un indicator și o cărare ce intră în pădure. Urmați cărarea circa 45 de minute până la Ghețarul Vârtop. În perioadele ploioase aceasta poate devenii alunecoasă.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021