Peștera

Peștera Coiba Mare

Intrarea gigantică și sentimentul că vă aflați la porțile palatului unui uriaș face să merite coborârea pâna la portalul Peșterii Coiba Mare. Un fenomen interesant se petrece dupa ploaie cand se formează un nor și stă captiv în gura peșterii.

Descriere Peștera Coiba Mare

Peștera Coiba Mare are cea mai largă intrare de peșteră din țară 47 de metri înălțime și 74 de metri lățime. Portalul gigantic vă face să vă simțiți pe tărâmul uriașilor – la poarta unuia dintre castelele acestora.

Când coborâți pe cărare spre peșteră veți auzi ecoul puternic ce este produs de peretele de stâncă și de grotă. Ecoul repetă conversația tuturor.

Cu toate că lungimea galeriilor este de peste 5 kilometrii se poate vizita doar maiestuosul portal și câteva galerii ce urmează după acesta – până la prima strâmtoare. Peștera nu este amenajată astfel că pentru vizitarea galeriilor accesibile aveți nevoie de lanterne și încălțăminte cu talpă aderentă. De preferat este să folosiți lanterne frontale astfel veți avea mâinile libere și vă veți putea sprijinii de pereți sau de stânci în zonele mai dificile.

Un fenomen interesant se petrece după ploaie când în giganticul portal se formează un norișor ce este captiv și cu greu scapă din capcana stâncilor.

Este fascinant de privit cum un pârâiaș așa mic a reușit să sape gigantica intrare. Acesta se pierde în subteran, se unește cu apa ce vine de la Peștera Coiba Mică și ies la suprafață câțiva kilometrii mai jos prin Izbucul Tăuzului.

Pentru a înțelege mai bine cum s-a format Coiba Mare puteți vizita pe sora sa mai mică câteva sute de meti mai sus. Peștera Coiba Mică de azi seamănă cu felul în care arăta Coiba Mare cu câteva mii de ani în urmă – este ca un fel de întoarcere în timp.

În perioadele cu debit mare a râului Gărdișoara nu este indicată vizitarea peșterii, datorită posibilității inundării pasajelor strâmte și imposibilitatea ieșirii din peșteră până retragerea apelor. Dovadă a acestor ape mari stau scobiturile de pe tavanul peșterii în care puteți vedea bucăți de lemn sau chiar bușteni întregi cărați de apă și atârnați de tavan. În galeria din dreapta se poate observa cel mai bine acest lucru.

Cristian Lascu, marele speolog și cercetător, recomanda peștera Coiba Mare, într-un număr din NG Traveler (vol.II, 2009), printre cele 9 peșteri unde „simți fiorul autentic al experienței subterane”. Pentru speologii profesioniști Peștera Coiba Mare este un loc spectaculos ce cuprinde formațiuni spectaculoase, cascade și lacuri subterane.

Merită să vizitați Peștera Coiba Mare pentru a admira giganticul portal și norișorul de la intrare în perioadele ploioase. Pe timp de vară este un loc bun pentru a vă răcorii. Parcurgând galeriile până la prima strâmtoare veți putea simți finețea cu care apa a sculptat calcarul. Iar pe tavan veți putea vedea bușteni aduși în perioadele cu ape mari.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Peștera Coiba Mare

Videoclip Peștera Coiba Mare

Cum ajung?

Peștera Coiba Mare este situată în satul Casa de piatră - comuna Arieșeni, județul Alba, în Munții Bihor.
Pentru a ajunge la peșteră, pornind din Gârda de sus: urmați drumul comunal asfaltat și apoi pe cel pietruit ce urcă din centrul comunei până în Casa de piatră. După ieșirea din sat continuați încă câtiva metri până veți vedea pe partea stânga un indicator ”Coiba Mare”. Urmați cu atenție cărarea încă 7 minute până la spectaculoasa intrare.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021