Descriere Izbucul Tăuzului
Un râu ce iese la suprafață lin și cristalin de sub Piatra Tăuzului. Un loc liniștit și foarte interesant. Toamna este anotimpul ideal pentru a vizita izbucul deoarece pădurea de fag și molid din apropiere împodobesc locul cu minunatele culori ruginii. Un alt motiv pentru a vizita acest loc este acela ca toamna sunt mai puțini turiști în zonă astfel puteți petrece mai mult timp fără a fi deranjați.
Apele ce ies prin Izbucul Tauz au creat marile goluri subterane Peștera Coiba Mică și Peștera Coiba Mare. Situate câțiva kilometrii mai sus lângă satul Casa de Piatră – Arieșeni. Faptul că apa din cele 2 pesteri iese prin acest izbuc s-a dovedit folosind colorant. Apa ce intră în cele 2 coibe a fost amestecată cu colorant iar câteva ore mai târziu a ieșit colorată în Izbucul Tăuz.
O descoperire interesantă a fost făcută în 2005 când s-a descoperit că Izbucul Tăuz comunică și cu Peștera Hodobana. Aceasta este una dintre cele mai lungi peșteri din România și totodată una dintre cele mai labirintice. Are peste 22 de kilometri lungime fiind dezvoltată pe mai multe nivele. (Da am scris bine – are peste 22 de kilometri lungime 🙂 ). Unul dintre exploratori – Wlodzimierz Szymanowski afirma că: ”Distanța dintre Tauz și sifonul final din Coiba Mare îi de 2.5 km, iar denivelarea +110m. Joncționând Coiba Mare – Coiba Mică, Tauz și Hodobană ar rezulta un sistem de peste 50 km cu o denivelare totală de 350m ”. (https://www.speologie.org/izbucul-de-la-tauz).
50 de kilometrii de galerii dintre care unele cu aer iar altele inundate asta este una dintre minunile Apusenilor.
Din păcate în încercările de a explora Izbucul Tăuz și legătura cu Peștera Coiba Mare au avut loc și tragedii. În octombrie 2002 speologul polonez Rafał Garsk și-a pierdut viața.
Cea mai recentă explorarea a avut loc în 2014 când o echipă de speologi-scafandri româno-finlandeză au reușit să coboare până la adâncimea de 92 de metri și au descoperit noi galerii neexplorate pâna atunci. (https://alba24.ro/foto-expeditie-finlandeza-peste-80-de-metri-adancime-in-muntii-apuseni-scufundari-in-lacul-mortii-din-pestera-coiba-mare-pe-locul-trei-in-europa-352895.html)
De la drum până la izbuc – cam la jumătatea drumului puteți admira și o frumoasă cascada pe răul Gârda Seacă. Cu atenție se poate coborî până în fața ei.
Merită să vizitați Izbucul Tăuz deoarece este poate cel mai frumos izbuc din România. Un perete gigantic îl străjuiește – apa izbucului creează un mic lac frumos colorat și foarte adânc. Este un loc liniștit la care puteți ajunge și cu cei mici.
Obiective turistice în apropiere de Izbucul Tăuzului
- Izbucul Cotețul Dobreștilor – o mică peșteră și un izbuc de dimensiunea unui pârâu;
- Biserică Gârda – bisericuță de lemn de peste 200 de ani vechime;
- Ghețarul Scărișoara – frigiderul natural al moților
- Poiana Călineasa – păstoritul tradițional – mutăturile moților
Videoclip Izbucul Tăuzului
Cum ajung?
Izbucul Tăuzului este situat în satul Hodobană - pe teritoriul comunei Arieșeni, județul Alba, în Munții Bihor; în apropiere de drumul ce leagă Gârda de sus cu satul Casa de Piatră.
Pentru a ajunge la izbuc, pornind din Gârda de sus: urmați drumul comunal asfaltat ce urcă din centrul comunei spre Casa de piatră. După 1 kilometru veți întâlni o intersecție - în dreapta drumul urcă spre Peștera Poarta lui Ionele iar în stânga spre Izbucul Tăuz și Casa de piatră. După 5 kilometrii drumul asfaltat se termină. Continuați pe drumul pietruit. După 2 kilometri pe partea dreaptă o sa vedeți Pensiunea Izbucul Tăuz. Continuați pe drumul pietruit - o sa vedeți apoi pe partea stânga o casă tradițională. Mai aveți încă 100 de metrii până la indicatorul ce vă arată cărarea spre Izbucul Tăuz. Urmați marcajul turistic și cărarea 400 de metri până la Izbucul Tăuzului.