Apuseni

Groapa Ruginoasă

Peisaj de pe altă planetă dat de culoarea roșiatică, de lipsa vegetației din groapă și de crestele ascuțite. Un fenomen unic în Parcul Natural Apuseni. Vara și toamna te poți bucura de gustul fructelor de pădure în jurul Groapii Ruginoase.

Descriere Groapa Ruginoasă

Groapa Ruginoasă are dimensiuni fabuloase 600 de metri în diametru și 100 de metri adâncime. Crește de la an la an prin șiroiri și mici alunecări de teren. Primăvara o dată cu dezghețul poți vedea și auzi bucăți de pietre sau pământ ce se desprind și se rostogolesc la vale. Cu timpul și copacii de pe marginea ei se prăbușesc în groapă, dovadă stând trunchiurile albite de soare.

De pe marginea ei poți admira în depărtare Pietrele Galbenei, platoul Padiș și pârtiile de schi din Satul Vârtop. Este o cărăruie în jurul Groapei Ruginoase astfel o puteți admira din mai multe unghiuri. Dacă mergeți în jurul ei în partea dreaptă (cum stați cu fața spre ea) o sa ajungeți într-un punct din care o sa aveți în prim plan Groapa Ruginoasă iar în plan îndepărtat partea de sus a pârtiilor de la Vârtop.

Primăvara farmecul Gropii Ruginoase este dat de zăpada ce mai persistă prin cotloanele mai umbroase, de brândușele și clopoțeii ce înveselesc locul.

De la începutul veriii până toamna târziu o să găsiți fragi, afine, mure și merișoare. Tot în această perioadă zona este animată de caii moților ce pasc și zburdă în voie.

Iarna accesul este ceva mai dificil, mai ales în prima parte unde este panta mai mică. Cei cu experiență pe munte și echipament adecvat o pot vizita. Are un aspect deosebit – un contrast interesant între albul zăpezii și culoare gropii.

Groapa Ruginoasă se află în Munții Bătrâna, parte a Munților Padiș-Scărișoara din Apuseni, la o altitudine de 1400 de metri. Se poate ajunge la ea din Satul de Vacanță Vârtop pe marcajul cruce roșie sau din DN75 pe marcaj bandă galbenă. Urmând în continuare marcajul cruce roșie puteți merge la Vârful Țapul și mai apoi la Pietrele Negre.

Pentru cei care doresc mai mult pot urca în 15 minute și pe Vârful Țapul. De acolo se deschide o panoramă superbă spre Satul de Vacanță Vârtop și cele 3 pârtii de ski.

Merită să vizitați Groapa Ruginoasă pentru dimensiunea ei spectaculoasă, peisajul ce parcă e de pe altă planetă și aerul curat – locul fiind înconjurat de pădure de molid presărată cu mesteceni. Un alt motiv pentru a face o drumeție este mișcarea în aer liber și lucrurile interesante pe care le descoperiți pe cărare – fructe de pădure, insecte, flori etc.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Groapa Ruginoasă

  • Cascada Vârciorog – o frumoasă cădere de apă de 15 metri înălțime
  • Ghețarul Scărișoara – evoluția climei din Apuseni din ultimii 10000 de ani.
  • Peștera Poarta lui Ionele – portal gigantic, in perioadele ploioase in peșteră poți vedea o cascadă și un râu subteran.
  • Poiana Călineasa – pastoritul tradițional – mutăturile moților

Videoclip Groapa Ruginoasă

Cum ajung?

Groapa Ruginoasă se găsește lângă Satul de Vacanță Vârtop, comuna Pietroasa în județul Bihor, aproape de granița cu județul Alba.

Distanța de la Gârda de sus până la poteca ce urcă la Groapa Ruginoasă este de 18 kilometri și cu mașina faceți 20 de minute.

Pentru a ajunge la Groapa Ruginoasă, pornind din Gârda de sus: urmați drumul național DN75 spre Ștei. Treceți prin stațiunea turistică Arieșeni, mai apoi prin satul de vacanță Vârtop. Din dreptul pârtiilor de ski până la traseul marcat mai aveți de mers 1 kilometru pe drumul național până în dreptul unei curbe foarte stranse. Acolo o sa fie un pod, indicatorul și marcajul turistic. Este și loc de parcare imediat după curbă. De acolo urmați marcajul turistic bandă galbenă timp de 40 de minute. Prima parte a traseului este mai înclinată pe scări de rădăcini și pietre, însă cu cât înaintați panta o sa devină tot mai lină. O să ieșiți într-o frumoasă poieniță după care urmează Groapa Ruginoasă. Vă recomandăm să aveți încălțăminte cu talpă aderentă și o sticlă cu apă.

Atenție! Să nu vă apropiați foarte tare de marginea gropii deoarece aceasta este scobită și pe margine sunt gli care se pot rupe!

De la Groapa Ruginoasă puteți urca în partea dreaptă (spre Ștei) până la Vârful Țapul de unde se deschide o panoramă superbă spre Satul de Vacanță Vârtop.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021