Descriere Cheile Mândruțului
Cheile Mândruțului reprezintă o cheie – un canion deosebit de îngust. Ajungi cu mâinile de pe un perete pe celălalt. Cei doi pereți prezintă microrelief variat și accidentat. In crăpăturile stâncilor unde este o fărâmă de pâmânt puteți vedea flori de piatra.
Cheile prezinta numeroase topoganele și cascadele se continuă la bază cu marmite. Marmitele sunt scobituri aproape cilindrice create de vârtejurile de apă în stânca de calcar. Acestea dau un aspect deosebit cheilor. Parcurgerea lor este recomandată doar pe vreme bună și pe timp călduros deoarece sunt șanse foarte mari să vă udați la parcurgerea lor.
Este un loc ideal pentru cei care sunt începărori în canyoning. Cu atenție se pot parcurge de către cei cu experiență pe munte fără a folosii echipament special. Lungimea canionului este de 350 de metri.
Canionul a fost săpat în Piatra Mândruțului de către un mic pârâiaș ce poartă numele de Valea Vâlcea. Canionul are pe alocuri doar 1 metru lățime, prezintă mumeroase topogane cu apă și minicascade. Cea mai înaltă având aproape 2 metri. Marmitele, topoganele cu apă și minicascadele te pot duce cu gândul la un parc acvatic natural.
În Cheile Mândruțului se găsesc peșteri și grote de mici dimensiuni. Cea maii lungă având 85 de metri – Peștera Mare de la Colșul Morii.
Piatra Mândruțului are o altitudine maximă de 922 de metri. De acolo se deschide o priveliște spectaculoasă spre Scărișoara, Gârda de sus și Arieșeni.
Cheile Mândruțului este o rezervație de tip geologic-geomorfologică ce prezintă interes științific datorită rocilor și reliefului carstic.
Merită să vizitați Cheile Mandrutului deoarece oferă un spectacol natural minunat, prin micile tobogane cu apa care se îndreaptă spre marmitele aflate la baza. Este o cheie foarte îngusta, in multe porțiuni ajungeți cu mâinile de la un perede la altul. De sus de pe stânci se deschide o priveliște spectaculoasă spre Scărișoara și Gârda de Sus.
Obiective turistice în apropiere de Cheile Mândruțului
- Izbucul Cotețul Dobreștilor – o mica peștera și un izbuc de dimensiunea unui pârâu
- Ghețarul Scărișoara – evoluția climei din Apuseni din ultimii 10000 de ani.
- Peștera Poarta lui Ionele – portal gigantic, in perioadele ploioase in peșteră poți vedea o cascadă și un râu subteran.
- Cheile Ordâncusei – Pereți înalți pe care stau cocoțați brazi ce par a avea rădăcinile înfipte în stâncă.
Videoclip Cheile Mândruțului
Cum ajung?
Cheile Mândruțului se găsesc în comuna Scărișoara în apropiere de Râul Arieș și drumul național (DN75); în județul Alba, Munții Bihor.
Pentru a ajunge la Cheile Mândruțului pornind de la Gârda de sus urmați DN75 spre Câmpeni 5 kilometri, până vedeți pe partea dreaptă o stânca. Aceasta este Piatra Mândruțului în care se găsesc și cheile. Cheile se găsesc pe malul stâng al Arieșului Mare și au fost săpate de un mic pârâiaș. Atenție la cățărarea pe stânci și la parcurgerea acestora deoarece nu sunt lanțuri în porțiunile mai dificile.