Apuseni

Cheile Mândruțului

Un canion îngust și foarte spectaculos pentru iubitorii de adrenalină, în multe zone ajungi cu mâinile de la un perete la altul. Este presărat cu topogane, marmite și cascade. În crăpăturile stâncilor poți vedea flori de piatră. De sus se deschide o panoramă superbă spre Scărișoara, Gârda de sus și Arieșeni.

Descriere Cheile Mândruțului

Cheile Mândruțului reprezintă o cheie – un canion deosebit de îngust. Ajungi cu mâinile de pe un perete pe celălalt. Cei doi pereți prezintă microrelief variat și accidentat. In crăpăturile stâncilor unde este o fărâmă de pâmânt puteți vedea flori de piatra.

Cheile prezinta numeroase topoganele și cascadele se continuă la bază cu marmite. Marmitele sunt scobituri aproape cilindrice create de vârtejurile de apă în stânca de calcar. Acestea dau un aspect deosebit cheilor. Parcurgerea lor este recomandată doar pe vreme bună și pe timp călduros deoarece sunt șanse foarte mari să vă udați la parcurgerea lor.

Este un loc ideal pentru cei care sunt începărori în canyoning. Cu atenție se pot parcurge de către cei cu experiență pe munte fără a folosii echipament special. Lungimea canionului este de 350 de metri.

Canionul a fost săpat în Piatra Mândruțului de către un mic pârâiaș ce poartă numele de Valea Vâlcea. Canionul are pe alocuri doar 1 metru lățime, prezintă mumeroase topogane cu apă și minicascade. Cea mai înaltă având aproape 2 metri. Marmitele, topoganele cu apă și minicascadele te pot duce cu gândul la un parc acvatic natural.

În Cheile Mândruțului se găsesc peșteri și grote de mici dimensiuni. Cea maii lungă având 85 de metri – Peștera Mare de la Colșul Morii.

Piatra Mândruțului are o altitudine maximă de 922 de metri. De acolo se deschide o priveliște spectaculoasă spre Scărișoara, Gârda de sus și Arieșeni.

Cheile Mândruțului este o rezervație de tip geologic-geomorfologică ce prezintă interes științific datorită rocilor și reliefului carstic.

Merită să vizitați Cheile Mandrutului deoarece oferă un spectacol natural minunat, prin micile tobogane cu apa care se îndreaptă spre marmitele aflate la baza. Este o cheie foarte îngusta, in multe porțiuni ajungeți cu mâinile de la un perede la altul. De sus de pe stânci se deschide o priveliște spectaculoasă spre Scărișoara și Gârda de Sus.

Cazare la Pensiunea Viorica Arieșeni

Vă oferim cazare în centrul comunei Arieșeni în camere de 2, 3 și 4 locuri. Acceptam plata cu card de vacanță.

Facilități: parcare, camere cu baie proprie, grătar acoperit, ciubăr, filigorie, living, bucătărie, tv în cameră, spațiu verde.

Tarife: 150 lei pe noapte camera dublă; 170 lei camera tripla; 190 lei camera de 4 locuri.

Contact: 0743.206.529

Mai multe informații despre pensiune poti vedea pe turistinfo.ro: Pensiunea Viorica Arieseni

Obiective turistice în apropiere de Cheile Mândruțului

Videoclip Cheile Mândruțului

Cum ajung?

Cheile Mândruțului se găsesc în comuna Scărișoara în apropiere de Râul Arieș și drumul național (DN75); în județul Alba, Munții Bihor.
Pentru a ajunge la Cheile Mândruțului pornind de la Gârda de sus urmați DN75 spre Câmpeni 5 kilometri, până vedeți pe partea dreaptă o stânca. Aceasta este Piatra Mândruțului în care se găsesc și cheile. Cheile se găsesc pe malul stâng al Arieșului Mare și au fost săpate de un mic pârâiaș. Atenție la cățărarea pe stânci și la parcurgerea acestora deoarece nu sunt lanțuri în porțiunile mai dificile.

Ultima actualizare: 8 februarie 2021