Sălciua atracții turistice
Numele comunei Sălciua vine de la numărul mare de sălcii pitice care creșteau în vechime pe malul Arieșului, ale căror ramuri erau folosite la împletirea de coșuri.
Distanța Gârda de sus – Sălciua este de 69 kilometri. Urmați DN75 prin localitățile Albac, Câmpeni, Lupșa, Baia de Arieș și apoi Sălciua.
Sălciua obiective turistice:
- Vânătările ponorului – rezervație complexă din masivul Bedeleu ce include: Cascada Dâlbina cu o cădere de 25m, Peştera Mică de la Vânătarea, Avenul de la Vânătare și Peștera Dâlbina – peșteră fosilă formată dintr-o sală de mari dimensiuni lipsită de formațiuni. Peretele înalt alb-gri, de calcar de lângă cascadă, e brazdat de dungi de culoare vânătă lăsate de scurgerea apelor de precipitaţii. Aceste dungi vinete au dat locului denumirea de Vânătările Ponorului. Apele ce intră în subteran prin Vânătările Ponorului ies la suprafață prin Peștera Huda lui Papară.
- Mănăstirea ”Sub Piatră” – biserica are hramul „Cuvioasa Paraschiva” fiind construită în 1797. Bisericuța este monument istoric. Numele de „Sub Piatra” vine de la locul unde este asezat satul, sub piatra Bedeleului, platou calcaros ce se termina in partea nord-vestica cu un abrupt spectaculos.
- Peștera Poarta Zmeilor – numele pesterii vine de la podul natural care se afla la 15 m de intrarea in pestera si care poarta numele de Poarta Zmeilor. Peștera în sine are o intrare scundă sub 2 metri înălțime și o lungime de 125 de metri. Legenda locului spune că în vechime aici era casteulul zmeilor. Aceștia coborau uneori în sat sub înfățișare omenească, dansau cu cele mai frumoase fete și apoi la miez de noapte le răpeau și le duceau la castelul lor din munți. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcaii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâți să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare și doborând castelul din munte. Din acesta a mai ramas doar poarta.
- Peștera Huda lui Papară – peșteră din Munții Trascăului ce cumulează mai multe superlative: cea mai lungă, cea mai dificilă, cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Sala Minunilor, un gol imens de 56/92 m și o înalțime record de 102 m. Se presupune că aceasta este peștera în care s-a retras zeul dacilor Zamolxes. Papara poate avea la origine latinul papa, ce înseamnă conducator religios. Vizitarea peșterii se poate face doar de către speologi experimentați ce au și echipamentul necesar. Turiștii pot vedea intrarea majestuoasă de 40 de metri înălțime.
- Cascada Șipote – este un șir de mai multe cascade desfășurate pe aprokimativ 1 kilometru, de până la 15 metri înălțime răsfirate pe stânci sau baraje din travertin (depuneri naturale de calcar), ultima dintre ele putându-se vedea din DN75 la 2km aval de Sălciua. (travertinul este o rocă formată de apa izvoarelor carstice saturată cu dicarbonat, care ieșită la zi, se încălzește și depune calcarul care nu mai poate fi ținut în soluție ca dicarbonat. Această cauză duce la depunerea de tufuri calcarose la gura izvoarelor. )
Videoclip Sălciua
Obiective turistice din localitățile învecinate cu Sălciua
- Lupșa: Mănăstirea Lupșa, Muzeul Pamfil Albu, Biserica Sfântul Gheorghe etc.
- Albac: Cheile Arieșului, Mănăstirea ”Sfântul Ilie”, Cheile Mândruțului etc.
- Gârda de sus: Ghețarul Scărișoara, Peștera Poarta lui Ionele, Biserică Gârda etc.
- Horea: Casa Memorială Horea, Transursoaia, Drumul lui Iovan etc.
- Arieșeni: Cascada Vârciorog, Vârful Bihorul, Cascada Pătrăhăițești etc.
- Vârtop: Pârtia Vârtop 1, Pârtia ”Piatra Grăitoare”, Groapa Ruginoasă etc.
- Padiș: Cetățile Ponorului, Cetățile Rădesei, Ghețarul Focul Viu etc.
- Beliș: Lacul Beliș Fântânele, Vârful Vlădeasa, Cascada Vălul Miresei etc.