Lupșa atracții turistice
Comuna Lupșa – prima atestare documentară a satului datează din anul 1366 – fiind una dintre cele mai vechi așezări de pe Valea Arieșului. Este un vechi centru aurifer și de dogărit. Prin Mănăstirea Lupșa a fost un important centru cultural deoarece cu mulți ani în urmă aici funcționa o școală și un atelier de pictură.
Distanța Gârda de sus – Lupșa este de 47 kilometri. Urmați DN75 prin localitățile Albac, Câmpeni și apoi Lupșa.
În Lupșa se găsesc două dintre cele mai vechi biserici de pe Valea Arieșului: bisericuța de lemn a Mănăstirii Lupșa și Biserica „Sfântul Gheorghe” ambele fiind finalizate înainte de anul 1430.
Albac obiective turistice:
- Muzeul Etnografic ”Pamfil Albu” – un învâțător iubitor de istorie ce a adunat de-a lungul vieții o colecție impresionantă de peste 8100 obiecte. Printre acestea se numără și multe obiecte deosebite și foarte rare: unele dintre cele mai rare topoare de piatră folosite de oamenii primitivi, gujbe sau ganjile (lanțuri de lemn), considerate unicat în muzeele de etnografie din țară, steagul participant la marele eveniment de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia și masa devenită istorică prin faptul că la ea stătea și discuta cu oamenii din comuna marele revoluționar de la 1848 din Transilvania, Avram Iancu.
- Mănăstirea Lupșa „Înalțarea Sfintei Cruci” – una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Transilvania, datând din anul 1429. Ctitorul ei a fost cneazul Ladislav Cândea. În trecut mănăstirea a reprezentat un important centru cultural unde a funcționat o școală și un atelier de pictură bisericească. Aceasta este monument istoric.
- Biserica „Sfântul Gheorghe” – când moșia Lupșa se află în stăpânirea cnejilor Cândea au ctitorit această biserică de piatră 1421, iar mai apoi bisericuța de lemn a Mănăstirii Lupșa în 1429. Veche biserică ortodoxă românească construită în anul 1421 de către cneazul Vladislav, peste ruinele unei biserici mai vechi.
- Satul Geamăna – înghițit de steril – azi puteți vedea turnul bisericii ieșind din mâlul otravitor. Iazul a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna. Sterilul a înghițit rând pe rând casele oamenilor, dealul pe care era construită biserica, cimitirul. Biserica este unul din puținii martori care ne arată că aici a fost o dată o așezare omenească.
- Fagul Împăratului – spre deosebire de fagii obișnuiți acesta nu îți pierde frunza decât primăvara, rămânând peste iarna cu coroana galben ruginie. Își protejează astfel cu frunzele vechi mugurii. Numele provine de la legenda care spune că împăratul austriac Franz Jozef ședea sub acest copac și i-ar fi cerut lui Avram Iancu să se întâlnească în acele locuri. Iancu văzânz ca de prea multe ori împăratul nu se ținuse de promisiuni i-ar fi trimis transmis împăratului: „Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos, nu pot sta de vorbă!”. Acest fag deosebit se găsește în satul Muncel ăn apropiere de Baia de Arieș.
- Mocănița – la 16 km de Lupșa între Câmpeni și Abrud s-a repus în funcție un trenuleț pe linia ferata cu ecartament îngust. Este un trenuleț turistic din care puteți admira frumusețile Munților Apuseni. Trenulețul de epocă circulă în sezonul turistic de vară, iar o călătorie durează 2 ore jumate.
Videoclip Lupșa
Obiective turistice din localitățile învecinate cu Lupșa
- Sălciua: Mănăstirea Sub Piatră, Vânătările Ponorului, Peștera Huda lui Papară etc.
- Vidra: Dealul cu melci, Cascada Pișoaia, Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” etc.
- Albac: Cheile Arieșului, Mănăstirea Sfântul Ilie, Cheile Mândruțului” etc.
- Avram Iancu: Casa memoriala ”Avram Iancu”, Dealul cu melci, Cascada Pișoaia etc.
- Horea: Casa Memorială Horea, Transursoaia, Drumul lui Iovan etc.
- Gârda de sus: Ghețarul Scărișoara, Peștera Poarta lui Ionele, Biserică Gârda etc.
- Arieșeni: Cascada Vârciorog, Vârful Bihorul, Cascada Pătrăhăițești etc.
- Vârtop: Pârtia Vârtop 1, Pârtia ”Piatra Grăitoare”, Groapa Ruginoasă etc.
- Padiș: Cetățile Ponorului, Cetățile Rădesei, Ghețarul Focul Viu etc.
- Beliș: Lacul Beliș Fântânele, Vârful Vlădeasa, Cascada Vălul Miresei etc.